Niesziekte, de meest voorkomende kattenziekte!
Niesziekte bij katten
Alle kittens en volwassen katten kunnen niesziekte krijgen en niesziekte is dan ook een veel voorkomende aandoening bij katten. Niesziekte komt net als andere infectieziekten vaker voor bij katten die met meerdere katten in een huishouden leven en bij katten die buiten meerdere katten kunnen tegen komen. Gelukkig worden niet alle katten er heel ziek van, want de ernst varieert tot het drager zijn van het virus tot overlijden aan de complicaties (longontsteking) ten gevolge van de niesziekte. In ons land is het zo, dat de meeste katten gelukkig gevaccineerd (geent) worden tegen niesziekte waardoor de ernst van de klachten vaker beperkt blijven. Niet gevaccineerde katten, kittens, oudere katten en katten met een verminderde weerstand hebben meer kans om echt ziek te worden van de niesziekte.Wat veroorzaakt niesziekte
Er zijn verschillende Feline virussen die Niesziekte veroorzaken. De ernst van de klachten is ook afhankelijk van het type virus. De belangrijkste veroorzakers van niesziekte zijn de Feline herpesvirussen FHV, FHV-1 en Feline Rhinotracheitis virus en het Feline Calicivirus (FCV). De herpesvirussen geven vaak ernstigere klachten dan FCV welke over het algemeen mildere klachten geeft. Deze besmettelijke virussen komen overal voor en verspreiden zich over het algemeen snel. Virusdeeltjes komen vrij bij het niesen en kunnen redelijk in de omgeving overleven. Hoe heftig de niesziekte verloopt is buiten de vaccinatie, afweerniveau van de kat, infectiedruk en type virus ook nog sterk afhankelijk van de bacterien: Bordetella bronchiseptica, Chlamydophila felis, Chlamydophila psittaci en mycoplasma, die allemaal ook een rol spelen in het ziektecomplex.Acute niesziekte kan overgaan in chronische niesziekte
Acute niesziekte is wanneer de kat voor een eerste keer besmet raakt met het niesziekte-virus. Er zijn drie voornaamste oorzaken waardoor een kat een chronische niesziekte ontwikkeld.Ten eerste kan een kat met een zeer heftig verlopen acute niesziekte schade aan de neus overhouden. Dit kan een reden zijn dat het slijm uit de neus (wat alle katten hebben) niet meer goed wegloopt maar gaat ophopen. Vocht welke onder warme omstandigheden ophoopt is een voedingsbodem voor bacterien waardoor deze katten steeds terugkerend of zelfs chronisch verkouden zijn.
Ten tweede kunnen feline herpesvirussen in latente vorm aanwezig zijn in het zenuwweefsel. Wanneer de afweer van de kat dan wat minder wordt kan het virus weer actief worden, vergelijkbaar met een koortslip bij mensen. Aangezien het afweersysteem van de kat het virus snel herkent duurt zo n opvlammende virusuitbraak relatief maar kort. Deze katten zijn vaak maar enkele dagen wat verkouden of minder fit.
Ten derde is er nog het feline calicivirus welke niet latent in het zenuwstelsel aanwezig blijft, maar zich kan vestigen in de keelamandelen. Dit is eigenlijk nog wel vervelender want een deel van deze katten kan zo zichzelf herbesmetten maar ook andere katten besmetten zonder dat je het door hebt. Katten met een latent aanwezig virus, die zelf niet ziek worden noem je dragers.
Symptomen van katten met acute en chronische niesziekte
- Niesen, soms met hoesten
- Verkouden (neusuitvloeiing, vaak het enige opvallende bij chronische niesziekte
- Rode ogen
- Ooguitvloeiing soms met beschadigingen van het hoornvlies
- Sloomheid
- Koorts
- Overmatig kwijlen door keelpijn, het virus veroorzaakt zweertjes in de bek
- Verminderde eetlust door malaise en pijn door de zweertjes
- Benauwdheid bij complicaties zoals het ontstaan van een longontsteking
Je verdenkt je kat van niesziekte, wat dan?
Als je een kitten of kat hebt welke niest, verkouden lijkt dan wel andere symptomen van niesziekte lijkt te hebben, dan is het belangrijk om niet af te blijven wachten. Niesziekte is immers een zeer besmettelijke ziekte. Allereerst moet de kat van andere katten in huis gescheiden worden en ook van andere katten, door ze tijdelijk in elk geval binnen te houden. Verder kan je dierenarts bepalen of er meer nodig is, zoals antibiotica tegen bijkomende bacterien of pijnstillende koortsverlagende middelen. Tegen de virussen zijn helaas nog geen standaard medicijnen gevonden. Wel zijn er zeer onderzoeken die aantonen dat het aminozuur L-lysine bijdraagt in het verminderen van de verspreiding van niesziekte virussen via de ogen en het verhogen van de afweer van de kat tegen de virussen.Producten met L-Lysine, wat ook wel F-lysine wordt genoemd. Niesziekte voorkomen beter dan genezen Wanneer je je kitten of kat jaarlijks inent (vaccineert) tegen niesziekte voorkomt dit bij de meeste katten dat ze ziek worden. Er zijn altijd uitzonderingen, maar bij ingeente katten zien we wel dat ze veel minder ziek worden, dan wanneer een kat helemaal niet gevaccineerd is. Naast het inenten kan het ook helpen je katten niet met te veel andere katten in een ruimte te houden, omdat er in bijvoorbeeld catteries met veel loslopende katten meer kans op besmetting is. Leeft je kat altijd in huis, dan kan het ook gewoon niesziekte krijgen! Feline virussen kunnen uiteraard via dragers en zieke katten overgedragen worden, maar ook via mensen met ongewassen handen of kleding. Vooral het Calicivirus kan onder geode omstandigheden tot wel 10 dagen buiten de kat overleven. Dus ook binnen-katten kunnen via mensen besmet raken en daarom is het ook voor deze groep katten aan te raden om jaarlijks gevaccineerd te worden.